Toestemming vragen voor het delen van medische gegevens

Zoetermeerse huisartsen vragen toestemming voor het delen van medische gegevens 

Wie dringend een huisarts nodig heeft, verwacht altijd de beste zorg. Ook ’s avonds, in het weekend of tijdens feestdagen. De huisartsenpost is daarom altijd bereikbaar als de gewone huisartsenpraktijken gesloten zijn.

Het adres: Huisartsenpost Zoetermeer, Toneellaan 1, telefoon 079 343 16 00.

Om een patiënt snel, goed en veilig te helpen, moet een arts over de belangrijkste medische gegevens beschikken. Komt een patiënt bij de Huisartsenpost Zoetermeer, dan kan de arts op dit moment nog gewoon in het dossier kijken dat de eigen huisarts van die patiënt bijhoudt – tenzij de patiënt daar tevoren bezwaar tegen heeft gemaakt. Dat gaat via een streng beveiligd regionaal computersysteem.

Maar dat gaat veranderen. Dat komt door nieuwe wetgeving over het delen van medische gegevens. De arts op de huisartsenpost kan straks alleen de belangrijkste medische gegevens opvragen als een patiënt daar zelf vooraf toestemming voor heeft gegeven aan de eigen huisarts. Ter plekke op de huisartsenpost toestemming geven kan niet.

Omdat het gaat om heel vertrouwelijke gegevens, hebben alle huisartsen in Zoetermeer en Benthuizen zich aangesloten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor het delen van deze gegevens. De Zoetermeerse apotheken hadden zich al eerder aangesloten bij het LSP. Maar omdat de patiënten apart toestemming moeten geven aan de apotheek én aan de huisarts, vragen nu ook de huisartsen aan elke patiënt om ‘ja’ te zeggen. Alleen dan is goede en veilige zorg op de huisartsenpost ook in de toekomst gegarandeerd. Bij alle inwoners van Zoetermeer en Benthuizen is in oktober 2017 een persoonlijke brief van de huisarts bezorgd. In die brief vraagt de huisarts om toestemming voor het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als de patiënt zelf een andere huisarts raadpleegt en alleen als het nodig is voor de behandeling. Bijvoorbeeld op de huisartsenpost.

Inmiddels hebben al tienduizenden mensen hun toestemming gegeven. U nog niet? Doe het dan alsnog. Dat kan ook mondeling, aan de balie bij uw eigen huisartsenpraktijk.

Meer informatie 

  • Kijk op www.vzvz.nl voor meer informatie over het hoe en wat van het LSP.